Kto Vymyslel Deň Americkej Vlajky

Kto Vymyslel Deň Americkej Vlajky
Kto Vymyslel Deň Americkej Vlajky

Video: Kto Vymyslel Deň Americkej Vlajky

Video: Kto Vymyslel Deň Americkej Vlajky
Video: Vlajky na komínech Žatec slavil vznik republiky netradičně 2024, Apríl
Anonim

Každoročný deň americkej vlajky bol vynájdený v roku 1885. Vtedy to školský učiteľ Sigrand zorganizoval pre svojich študentov. Následne tento inovatívny pedagóg v mnohých článkoch pre médiá a osobné listy propagoval oslavu 14. júna ako narodeniny vlajky (Deň vlajky).

Kto vymyslel deň americkej vlajky
Kto vymyslel deň americkej vlajky

14. júna 1889 prišiel učiteľ na základnej škole v New Yorku s farebnými prázdninami pre deti svojich rodičov. Jeho plán na oslavu Dňa vlajky prijal Newyorský štátny vzdelávací výbor. Čoskoro sa na školách v iných štátoch začali konať udalosti týkajúce sa Dňa vlajky. V deväťdesiatych rokoch oslava presahovala rámec vzdelávacích inštitúcií: Spoločnosť synov synov revolúcie v New Yorku začala sláviť vlajkový deň a po ňom aj ďalšie verejné organizácie.

Na odporúčanie plukovníka Leacha, historika Spoločnosti synov revolúcie v Pensylvánii, Spoločnosť amerických koloniálnych spoločenstiev oslovila starostu Philadelphie s návrhom na oslavu Dňa vlajky 14. júna. V tento deň začali vymýšľať špeciálne hodiny pre študentov, počas ktorých každý študent dostal malú zástavu.

Edward Brooks, riaditeľ štátnych škôl vo Filadelfii, čoskoro schválil procesiu Dňa vlajky na námestí Nezávislosti. Školáci niesli vlajky, spievali piesne a prednášali vlastenecké reči.

V roku 1894 guvernér New Yorku vydal dekrét o zdobení mestských budov na Deň americkej vlajky. Občania začali na budovy vyvesovať vlajky, čím demonštrovali svoj patriotizmus. S podporou ideologického strojcu - učiteľa Sigrandu - bolo založené Združenie ku dňu vlajky. Pod záštitou tejto komunitnej organizácie sa v Chicagských školách oslavoval Deň vlajky za účasti viac ako 300 000 detí.

Stále viac škôl každý rok oslavuje Deň americkej vlajky. V tejto súvislosti prezident Woodrow Wilson v roku 1916 oficiálne vyhlásil dátum 14. júna za Deň vlajky pre všetky vzdelávacie inštitúcie Spojených štátov amerických. V roku 1949 prezident Truman posunul sviatok na novú úroveň na základe zákona o kongrese, ktorý vyhlásil za štátny deň vlajky 14. júna.

Odporúča: